födelsedagsfest.

Åkte ju till KPH i fredags, för Tinna skulle ha födelsedagsfest på lördagen. Här bakar hon goda bullar till gästerna.
Sen kom bl.a Ullis och det började bli partyparty.
När barn och föräldrar hade gått gick Tinna och sa att det var nu fritt att röka varsomhelst
Så roliga som vi är, gick vi in på toaletten och rökte.
Åh Vera <33
Lisa m.fl
Scotte da babe
Robban och Selma 
SER SÅ HIMLA GLAD UT
:')
Victor hade glittriga naglar
DANS DANS DANS
Så himla skön och kul kväll. Vet inte vad jag mer kan säga. MEN ASKUL, som alltid i Köpenhamn :')))))
 

om att ha ett genusperspektiv.

Hejhej, jag skrev ett tal i svenska 3 om genusperspektiv, ni kanske vill läsa det. HURSOMHAVER här är det:
 
 

Tjejer ÄR tjejer och killar ÄR killar!
Jag vet knappt vad det betyder för jag är av den åsikten att alla människor är olika, trots kön. Men så låter de i alla fall, horden av människor när de får höra ordet ”genus”. De brukar också gorma om ett könslöst samhälle och att tjejer och killar ÄR olika. För femtioelfte gången förklarar man att man inte vill ha ett könslöst samhälle, men att man med ett genusperspektiv vill påvisa normer och hur det sociala könet skiljer sig från vårt biologiska och som i sin tur föder ett destruktivt beteende bland tjejer och killar.

För redan som liten ska man passa in i två olika mallar. Antingen tjejmallen, där man som tjej (alltså en människa med en fitta) ska vara lugn, blir bemött med kramar och komplimanger. Eller så ska man passa in i killmallen, där man som kille (alltså en människa med en kuk) beräknas att vara stökig och nästintill uppmuntras till att vara det och blir bemött med ett slag på axeln. Detta är förväntningarna vi har på oss som små barn. För tänk om en liten tjej, istället för lugn är stökig, som är en stereotypisk killegenskap, hur blir hon bemött? Jo, hon anses vara stökig, medan om en kille besitter samma egenskap blir bemött med orden ”Killar är killar”. Tänk om en liten kille som inte vill leka med bilar eller leka krig, leker med dockor istället. Hur blir han bemött? Av andra pojkar blir han retad och blir tillsagd att det är ”tjejigt” att leka med dockor. Sedan växer tjejerna upp, blir tonåringar och blir matade av media att de ska se ut på ett visst sätt och agera på ett sätt för att kunna passa in. Likadant med killarna, och mår killarna dåligt så måste de hålla in sina känslor för de har blivit uppfostrade till att vara tuffa och starka, killar får ju inte gråta. Det är detta jag menar med att ha ett genusperspektiv, att genom det förhindra tjejer och killar att växa upp med förväntningar som i många fall är helt omöjliga att uppnå. Det handlar inte om att förbjuda killar att leka med bilar och de inte bara få ha blåa kläder, eller förbjuda tjejer att leka med dockor och att de inte får ha rosa på sig. Det handlar om att öppna upp fler än ett sätt att vara, att bredda möjligheterna.  

Ja, tjejer och killar är biologiskt olika, men jag tror det här socialt konstruerade könet ökar skillnaden mellan könen ytterliggare. Med dessa stereotypiska killegenskaper är det kanske inte konstigt att män tjänar mer än kvinnor, för killar har ju lärt sig att ta för sig medan tjejer lärt sig att vara lugna, eller i princip passiva.
Det är också många människor som kritiserar genusvetenskapen för att vara feministiskt inriktad. Men då kan man säga att nationalekonomi också är ideologiskt inriktat, då den kursen innefattar kunskap om fri marknad. Jag anser dock att genusvetenskap baseras på de mänskliga rättigheterna, att alla människor ska ha samma förutsättningar trots kön, religion, sexuell läggning eller hudfärg. Men som samhället ser ut idag, så är det inte så. Det sägs att jämställdheten har gått för långt, ”Nu får man inte vara tjej längre” eller ”Nu får man inte vara kille längre”. För det första är det inte grammatiskt rätt att säga ”Jämställdheten har gått för långt” för det andra är det omöjligt för jämställdheten att gå för långt. När det är jämställt i samhället, så kan man inte komma längre. Men vi är inte där än! Därför måste jämställdhetsdebatter fortsättas diskuteras, däribland genom att ha ett genusperspektiv på saker och ting. För där finns ett mönster, en struktur som är så djupt rotad att de flesta människor inte vill erkänna dess existens. Till det att de gör det, så måste det fortsättas att prata om, att samhället vi lever i idag inte är jämställt och att det inte kommer bli det förrän vi slutar blunda för verkligheten av att vi påverkas mer av vårt sociala och kulturellt betingade kön än av vårt biologiska. 

 


NU ska jag packa väskan och fara till Köpenhamn, cya <3


önskelista.

"How to be a woman" av Caitlin Moran och "Vita kränkta män" av Kawa Zolfagary
Yearbook One av Rookie och coolaste Tavi Gevinson.
Dessa kitschiga örhängen med Regina George på!!!!1111
Denna unicornring som jag hittade via julias blögg först, hennes lista fick mig att starta en frenetisk sökning på allt möjligt på etsy.com (dock använder jag fan inte ringar, pga stör mig bara på att dem är i vägen)
 
Diverse filmplanscher, allihopa från etsy.com
VILL HA DENNA SÅ MYCKET. SÅ JÄVLA FULSNYGG. MEST FUL.
Som "ateist" så tycker jag att dessa två tavlor passar väldigt bra på mina väggar.
 
Annat jag vill ha som inte gör sig snyggt på bild:
- Ljusslinga
- Förvaringslådor
- Hårddiskkabinett
- Extern hårddisk
- Badrock
- Tavelramar i trehundra olika storlekar och former.
 

It's time to take the word back, slut is now a compliment, a sexy-ass female who running shit and confident

 
 

OMG

omg kolla bilder jag tagit. 
om ni kollat in min blogg länge så vet ni att jag HATAR vintern. ÄR DOCK VÄLDIGT FINT MED SNÖ PLUS ATT DET BLIR LJUSARE :))) nåväl, är heller inte så mycket för klyschigt juläckelmys, men följer ju årets julkalender mest för att originalet är den bästa julkalendern evär. OM NI OCKSÅ FÖLJER DEN, kan jag påpeka en massa fel. HARLÖSA är ingen kommun, och skolan dem är på är inte harlösaskolan. HUR VET JAG DET? jag har bott och gått där. (DYRKA MIG) och en annan grej som alltid stört mig, är ett fel i originalkalendern, där ASTRID OLSSON ska åka och handla och så filmar dem när hon går in i RABATTVARUKÖP VILKET ÄR EN AFFÄR MED VITVAROR OCH SEN I NÄSTA SCEN ÄR HON INNE PÅ ICA. ALLTSÅ SÅ STÖRIGT.
men ja, årets julkalender.. än sålänge är jag undecided faktiskt om vad jag tycker om den WE'LL SEE ON CHRISTMAS EVE :))
 
I'm going to have to end this blogginlägg here, hope you enjoyed, like and comment if you did, and subscribe to become a bro today, see you in the next blogginlägg of whatever i write about. BYYY-EEEEEEEH

AMERICAN HORROR STORY

via min tumblr.
Alltså har man inte sett American Horror Story innan man dör så äre något fel på dig. JA OKEJRÅ, kan inte vara direkt SUNT för en att kolla på det, då man vill kissa på sig cirka hela tiden. ANTINGEN för att man är rädd eller bara för att det är så olidligt spännande. ELLER också för att det är så pissigt BRA! JAG VET JAG VET, tycker ju nästan om varenda serie OUT THERE, MEN alltså den här serien is one of a kind yes. 
En bra grej att veta om AHS, är att första och andra säsongen inte ALLS har med varandra att göra, dock är skådespelare från första säsongen med i andra. JESSICA LANGE, som ni ser på bilden, är en av dem och hon är något slags geni på att spela riktigt jävla obehaglig. Vet alltså inte riktigt om detta är ett statement jag bara vill state:a eller om det är ett tips. DET ÄR BÅDE FÖRRESTEN. LOLJAHAHAHAHAOKEJ. NÄMENSERIÖSTNU, kolla på det.OM INTE FÖR ATT NI GILLAR SKRÄCK, men för att ni gillar bra dialoger och estetiskt tilltalande bilder

RSS 2.0