födelsedagsfest.
om att ha ett genusperspektiv.
Tjejer ÄR tjejer och killar ÄR killar!
Jag vet knappt vad det betyder för jag är av den åsikten att alla människor är olika, trots kön. Men så låter de i alla fall, horden av människor när de får höra ordet ”genus”. De brukar också gorma om ett könslöst samhälle och att tjejer och killar ÄR olika. För femtioelfte gången förklarar man att man inte vill ha ett könslöst samhälle, men att man med ett genusperspektiv vill påvisa normer och hur det sociala könet skiljer sig från vårt biologiska och som i sin tur föder ett destruktivt beteende bland tjejer och killar.
För redan som liten ska man passa in i två olika mallar. Antingen tjejmallen, där man som tjej (alltså en människa med en fitta) ska vara lugn, blir bemött med kramar och komplimanger. Eller så ska man passa in i killmallen, där man som kille (alltså en människa med en kuk) beräknas att vara stökig och nästintill uppmuntras till att vara det och blir bemött med ett slag på axeln. Detta är förväntningarna vi har på oss som små barn. För tänk om en liten tjej, istället för lugn är stökig, som är en stereotypisk killegenskap, hur blir hon bemött? Jo, hon anses vara stökig, medan om en kille besitter samma egenskap blir bemött med orden ”Killar är killar”. Tänk om en liten kille som inte vill leka med bilar eller leka krig, leker med dockor istället. Hur blir han bemött? Av andra pojkar blir han retad och blir tillsagd att det är ”tjejigt” att leka med dockor. Sedan växer tjejerna upp, blir tonåringar och blir matade av media att de ska se ut på ett visst sätt och agera på ett sätt för att kunna passa in. Likadant med killarna, och mår killarna dåligt så måste de hålla in sina känslor för de har blivit uppfostrade till att vara tuffa och starka, killar får ju inte gråta. Det är detta jag menar med att ha ett genusperspektiv, att genom det förhindra tjejer och killar att växa upp med förväntningar som i många fall är helt omöjliga att uppnå. Det handlar inte om att förbjuda killar att leka med bilar och de inte bara få ha blåa kläder, eller förbjuda tjejer att leka med dockor och att de inte får ha rosa på sig. Det handlar om att öppna upp fler än ett sätt att vara, att bredda möjligheterna.
Ja, tjejer och killar är biologiskt olika, men jag tror det här socialt konstruerade könet ökar skillnaden mellan könen ytterliggare. Med dessa stereotypiska killegenskaper är det kanske inte konstigt att män tjänar mer än kvinnor, för killar har ju lärt sig att ta för sig medan tjejer lärt sig att vara lugna, eller i princip passiva.
Det är också många människor som kritiserar genusvetenskapen för att vara feministiskt inriktad. Men då kan man säga att nationalekonomi också är ideologiskt inriktat, då den kursen innefattar kunskap om fri marknad. Jag anser dock att genusvetenskap baseras på de mänskliga rättigheterna, att alla människor ska ha samma förutsättningar trots kön, religion, sexuell läggning eller hudfärg. Men som samhället ser ut idag, så är det inte så. Det sägs att jämställdheten har gått för långt, ”Nu får man inte vara tjej längre” eller ”Nu får man inte vara kille längre”. För det första är det inte grammatiskt rätt att säga ”Jämställdheten har gått för långt” för det andra är det omöjligt för jämställdheten att gå för långt. När det är jämställt i samhället, så kan man inte komma längre. Men vi är inte där än! Därför måste jämställdhetsdebatter fortsättas diskuteras, däribland genom att ha ett genusperspektiv på saker och ting. För där finns ett mönster, en struktur som är så djupt rotad att de flesta människor inte vill erkänna dess existens. Till det att de gör det, så måste det fortsättas att prata om, att samhället vi lever i idag inte är jämställt och att det inte kommer bli det förrän vi slutar blunda för verkligheten av att vi påverkas mer av vårt sociala och kulturellt betingade kön än av vårt biologiska.
NU ska jag packa väskan och fara till Köpenhamn, cya <3